Steen voor Steen_banner

Steen voor Steen gaat op herhaling!

Inmiddels hebben we vier avonden achter de rug, in de theaterzaal van Het Punt. Maar de belangstelling blijft zo groot dat we hebben besloten er nog eens twee voorstellingen aan vast te plakken,  op donderdag 9 februari en vrijdag 10 februari 2023. Dat zouden best wel ’s de laatste twee voorstellingen kunnen zijn. Dus als u erbij wilt zijn, mail dan naar info@levendvroomshoop.nl . De kaartjes kosten € 18,50 (incl. programmaboekje).

In 2014 ontstond het idee om het boek ‘De Winterkraaien’ van Aar van de Werfhorst om te bouwen tot een theaterproductie. In dit boek wordt het leven en sterven belicht van zeven veenarbeiders (winterkraaien) en hun familie, die omstreeks 1900 in het veen werkten in het immense veengebied tussen Hardenberg en Vriezenveen. De anderhalf uur durende theatervoorstelling werd een ongekend succes. In de periode van 2016 tot en met 2020 werd het stuk liefst 18 maal opgevoerd in theater Het Punt in Vroomshoop en De Voorveghter in Hardenberg. Al die 18 keren was de zaal geheel uitverkocht.

Steeds opnieuw bleek dat veel bezoekers zich sterk vereenzelvigden met de verhalen uit het boek / de voorstelling. De armoede van toen, het desolate veengebied, de ervaren tenachterstelling, wordt nog steeds gevoeld in deze tijd en in deze omgeving, overgedragen van geslacht op geslacht.

Dat bracht onze stichting ertoe zich te buigen over een nieuw thema, aangedragen door een oud-voorzitter, tevens veeboer, van het mannenkoor. Dat idee is gebaseerd op een andere misstand uit vroeger tijd, namelijk de enorme tegenstellingen tussen rijk en arm, tussen boer en knecht, tussen veen en zand. Ook nu bestaan die verschillen nog, hoewel ze niet meer zo scherp zijn als toen.

De rode draad in het verhaal zijn de stenen die op elk boerenerf zijn te vinden. Die stenen zijn de verbindende schakel tussen (heel) vroeger en nu, tussen boeren en burgers. De stenen overbruggen en verbinden de generaties. Op basis van dit idee hebben we aan Marga Kool (tekstschrijver/verteller) gevraagd alle teksten te schrijven, en aan Gezinus Veldman de bijpassende muziek te componeren. Thea Kroese (vertelster), Hrayr Ter-Sargsyan (viool), Bart-Jan Harmsen (spreker), Albert Wessels (zanger), het Mannenkoor Vroomshoop en het vocaal ensemble Luxlaudé vullen de voorstelling, alles onder leiding van dirigent Gezinus Veldman. U zult getuige zijn van een anderhalf uur durende voorstelling, waarin muziek, film, zang en vertellingen elkaar afwisselen.

 

 

Deel dit bericht