schilderij gerrit gerrits - jan jaap de jager

De Winterkraaien op herhaling in de Goede Herderkerk in Hoogeveen op 4 oktober 2024

De Stichting Levend Vroomshoop gaat op vrijdagavond 4 oktober 2024 vanaf 20.00 uur op herhaling met de zo succesvolle uitvoering van De Winterkraaien. Deze keer wordt dat niet in een theater over het voetlicht gebracht, maar in de Goede Herderkerk aan de Lomanlaan in Hoogeveen.

Na in totaal 18 stijf uitverkochte theatervoorstellingen in Het Punt in Vroomshoop en De Voorveghter in Hardenberg met maar liefst 6000 bezoekers tussen 2016 en 2020 was het de afgelopen vier jaar even stil rondom deze aansprekende uitvoering. Toch sluimerde onmiskenbaar en breed de wens om De Winterkraaien nog één keer uit te voeren en wel in een akoestische versie, om zo optimaal recht te doen aan de meer dan 90 geschoolde stemmen van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop. Een uitermate geschikte locatie werd gevonden middenin het aloude Drentse hoogveengebied met de Goede Herderkerk in Hoogeveen, die akoestisch gezien aan alle eisen voldoet.

Het doorleefde en ook dramatische verhaal van De Winterkraaien speelt zich af in het toenmalige immense veengebied tussen Sibculo en de Lemelerberg. In 1896 verdronken enkele veenarbeiders, ook wel winterkraaien genoemd, op jammerlijke wijze in het kanaal bij Beerzerveld tijdens een zware storm.

Dit waargebeurde verhaal inspireerde schrijver Aar van de Werfhorst tot een meeslepend epos over het vaak immens droevige lot van nabestaanden van de winterkraaien, die vaak zonder inkomen met kinderrijke gezinnen moesten zien rond te komen. Dit is het verhaal van het armoedige en taaie bestaan, maar ook van onderlinge lotsverbondenheid en veerkracht van de bewoners van het veengebied van eind negentiende eeuw.

Thea Kroese uit Vroomshoop vertelt tijdens de uitvoering op indringende wijze de verhalen over de winterkraaien. De Vroomshoopse musicus Gezinus Veldman speelt piano en dirigeert het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop. Ook werd door Gezinus Veldman, die ook bekend is als dirigent van mannenkoren in Hoogeveen en Ommen,  de indrukwekkende muziek voor De Winterkraaien gecomponeerd. Bas-bariton Nanco de Vries en Geerhard Abma op bugel zorgen tevens voor een professionele muzikale inbreng.

Het ook in Hoogeveen en omgeving zeker herkenbare verhaal van De Winterkraaien komt in liedteksten van het duo Gerrit Dannenberg en Arie Jansen tot leven. De beelden op het scherm zijn van John Mulder uit Vroomshoop en dragen ook zeker bij aan een tot de verbeelding sprekende akoestische uitvoering op 4 oktober aanstaande. Informatie over de wijze van kaartverkoop en de prijs van de entreekaartjes volgt binnenkort, volg daartoe de media.

Deel dit bericht