mcc eef gouma 1

Twee iconen De Stobbe en het MCC terug in Vroomshoop

Onder een flinke publieke belangstelling werden op vrijdagavond 26 mei de historische naamborden na bijna 10 jaar teruggeplaatst in Vroomshoop. De sporthal de Stobbe maakte in de periode 1977 tot en met 2014 furore als trefpunt van diverse sportverenigingen en evenementen. De stichting Levend Vroomshoop pikte het signaal van de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop op, dat deze naamborden bewaard waren in het archief in de Krulsmid in Den Ham. Wat te doen? Door het bestuur van Levend Vroomshoop werd besloten dat deze iconen van de naoorlogse wederopbouw van Vroomshoop terug te laten keren in het kanaaldorp.

Leerlingen van de Bovo Beroepsopleidingen uit Vroomshoop-Oost lieten onder leiding van bedrijfsleider, leermeester en praktijkbegeleider Albert KleinJan het historisch naambord de Stobbe in volle glorie herrijzen. Wethouder Arjan Hof van de gemeente Twenterand prees afgelopen vrijdagavond dit initiatief van Levend Vroomshoop en wees op de meerwaarde van het waarderen en koesteren van de eigen lokale historie. Voorzitter Bert Dorresteijn van Levend Vroomshoop liet de enerverende geschiedenis van de zo herkenbare sporthal de revue passeren. De veerkrachtige jonge springgroep en nationale kampioenen van de gymnastiekvereniging Lova Vroomshoop maakten onder leiding van Tamara Coenraad sprongen naar het verleden, het heden en de toekomst met de sporthal in de nabij gelegen sporthal in Het Punt. Het orkest, de showband en majorettes van de Harmonie Vroomshoop zorgden voor een feestelijke muzikale omlijsting.

De onthulling van het historische naambord met een informatietableau werd onder instemmend applaus van de aanwezigen in gezamenlijkheid verricht door wethouder Hof, voorzitter Klaas Palstra van de oudheidkundige vereniging en de bestuursleden van Levend Vroomshoop.
De aanwezigen gingen vervolgens letterlijk achter de muziek aan richting het Vredesplein voor de volgende onthulling. Het Maatschappelijk Cultureel Centrum, het MCC, had vanaf 1959 tot en met 2014 op perfecte wijze dienst gedaan als een niet weg te denken dorpshuis zonder drempels. Dertig jaar lang was de onvergetelijke beheerder-directeur Herman Gouma de gastheer en in feite ook het boegbeeld van het MCC.

De functies van het MCC zijn vanaf 2015 grotendeels ondergebracht in zijn opvolger Het Punt. Mooi is dat het MCC nu terug te vinden is in het Muziek- en Cultureel Centrum, het onderkomen van de muziekvereniging De Harmonie Vroomshoop. Harmonie-voorzitter Jan Kriekjes dankte Levend Vroomshoop voor de terugkeer van de originele en sierlijke letters van het MCC, die een plaats hebben gevonden aan de muur van het nieuwe MCC. Preses Kriekjes wees op de meerwaarde van het verenigingsgebouw, dat voor de muziekverenging nieuwe impulsen heeft gegeven.
Eef Gouma verrichte daarna samen met Levend Vroomshoop-voorman Bert Dorresteijn onder applaus de onthulling van het historisch naambord MCC. Eef Gouma gaf in haar dankwoord aan dat de terugkeer van het naambord het MCC waardevol is en tevens een passende herinnering vormt aan het voormalige Maatschappelijk Cultureel Centrum.

De Harmonie Vroomshoop speelde een ‘thuiswedstrijd’ op het Vredesplein en omlijstte de toespraken en de onthulling met passende muziek. Meerdere ondernemingen, particulieren en verenigingen ondersteunden met een hartverwarmende vrijwillige inzet dit initiatief van Levend Vroomshoop. Een bewijs temeer dat Vroomshoop verguld is met de terugkeer van beide iconen De Stobbe en het MCC.

Deel dit bericht