TV oost op bezoek

RTV Oost op bezoek

Dinsdag 22 januari 2019 kwam RTV Oost op bezoek in Vroomshoop, om een reportage te maken over het nieuwe boek van onze stichting, dat als titel heeft: ‘Veranderend Vroomshoop’.  Op vier locaties werd in beeld gebracht hoe Vroomshoop in de afgelopen decennia is veranderd. Soms veel, soms weinig of niets.  Eerst kwam de Grote Puntbrug in beeld samen met het woon- en werkcomplex De Puntkolk. Daarna werden opnames gemaakt bij de andere belangrijke brug van Vroomshoop, de Tonnendijkbrug. De volgende locatie betrof het plein voor Het Punt, en als laatste werd een bezoek gebracht aan het monument Sluis V aan het Zwolsekanaal.

“Het is als een reis door de tijd”, zegt John Mulder, uitgever en bestuurslid van Stichting Levend Vroomshoop, over het boek Veranderend Vroomshoop. Met een enorme hoeveelheid oude foto’s stuurde hij fotograaf Erwin Heuver erop uit met de opdracht om de foto’s opnieuw te maken op exact dezelfde plek. Het resultaat is een 150 pagina’s tellend fotoboek “dat het verleden koestert, maar ook het heden waardeert.”
Fotograaf Erwin Heuver kon bij deze opdracht zijn tijd nemen. “Op een aantal plekken ben ik wel drie keer terug geweest. De eerste keer was de positie net niet goed, de tweede keer was ik niet tevreden met de belichting, en soms zag ik bijvoorbeeld een lelijke kliko niet in het beeld staan.” Het lukte hem ook niet altijd om dezelfde plek terug te vinden. “Een foto van het muziektent voor het MCC kon niet meer worden nagemaakt. De fotograaf stond op de plek waar nu de kerk staat. En ook is het kanaal breder geworden. Bij één van de foto’s zou ik natte voeten hebben gekregen als ik op exact dezelfde plek had moeten staan.”

De bestuursleden van Levend Vroomshoop hopen dat het boek een positief beeld oproept over Vroomshoop. “Bij zo’n boek kun je het gevoel oproepen dat alles vroeger beter was, maar wij wilden ook laten zien dat niet alles minder wordt”, zegt Hans Nieboer. Klaas Dragt vult hem aan: “Ik kwam hier veertig jaar geleden wonen. Toen had het dorp een slechte naam en was er een hoge werkeloosheid.  Maar er is echt heel veel veranderd en het is een heel aangename plaats te worden om te wonen.”

Op de website van RTV Oost is de film te zien. Klik hier.

Het boek ‘Veranderend Vroomshoop’ kost € 24,50. Stuur een mail naar info@levendvroomshoop, bel 0546-642191, of vul het contactformulier in op deze website.
U kunt het boek ook bemachtigen bij de Bruna aan het Julianaplein in Vroomshoop.

 

Deel dit bericht