generale repetitie

Steen voor Steen trekt 1500 bezoekers

Het zit erop. Zes keer organiseerde onze stichting de productie ‘Steen voor Steen’. Meer dan 1500 bezoekers bezochten de theatervoorstellingen in Het Punt te Vroomshoop. De eerste vier voorstellingen in september en oktober 2022, en nog eens twee afgelopen 9 en 10 februari 2023. Hoewel deze voorstelling niet de enorme aantallen bezoekers trok als zijn voorganger ‘De Winterkraaien’ met liefst 18 voorstellingen, was ook deze productie weer een groot succes.

Onder leiding van alleskunner Gezinus Veldman ontstond een strak geregisseerde uitvoering waarbij Thea Kroese en Bart-Jan Harmsen de verhalen vertelden, Hrayr Ter-Sargysan voor fraaie vioolbegeleiding zorgde, bariton Albert Wessels en het dameskwartet Luxlaudé de solopartijen voor hun rekening namen, en het Chr. Mannenkoor Vroomshoop een grote bijdrage had met zo’n 80 zangers. De teksten waren afkomstig van schrijfster Marga Kool, en alle muziek was gecomponeerd door Gezinus Veldman.

Beeld en geluid, zang en vertellingen wisselden elkaar af in een ononderbroken voorstelling van anderhalf uur. De levens van Janna, haar kinderen en haar kleinzoon, haar grootvader die Stienenjannes werd genoemd, kwamen tot leven. Hoe hun land, hun omgeving van zand en veen veranderde in de loop der tijd. Hoe de beide helften van een steen generaties lang gescheiden bleven. De maatschappelijke ongelijkheid maakte het onmogelijk dat de stenen bij elkaar kwamen. Maar de tijdgeest veranderde, het leven veranderde, stap voor stap en steen voor steen. En generaties later kwamen ze toch bij elkaar.

Dit verhaal over het leven tussen zand en veen, afgewisseld met muziek en zang, is nu ten einde. Of zoals Marga Kool het beschrijft: “Het is maar een klein stukje van de wereld, deze streek van boerenland, huizen, een kanaal en wat wijken. En hogerop het zanddorp, met hier en daar een slingerende beek, een bosrand en een brink. En toch is dit het mooiste stukje van de wereld. Omdat het ons landschap is. En vanwege de mensen en de verhalen. Daarom.”

Levend Vroomshoop is er trots op dat deze smeltkroes van zand en veen op deze manier weer tot leven kwam.

Deel dit bericht