Marga Kool en Gezinus Veldman

Ook zonder foto’s een mooie avond met Marga Kool

De vlakke vloer van de theaterzaal van Het Punt was vrijdagavond volledig bezet met bezoekers die verwachtingsvol uitkeken naar een avond met oud-Vroomshoopse Marga Kool, die in het kader van het drieluik “Thuus komm’n” zou gaan vertellen over haar jeugdjaren in Vroomshoop. Uiteraard zou ook haar werkzame leven aan bod komen, en natuurlijk haar werk als schrijfster en dichter. Maar toen liet de techniek ons in de steek en konden alle ondersteunende films en foto’s helaas niet worden getoond.

Maar gastvrouw Thea Kroese, die Marga Kool interviewde als start van de avond, sloeg er zich samen met Marga Kool kranig doorheen. En al gauw kwam de boeiende avond toch op gang. Dat was zeker ook te danken aan muzikant Gezinus Veldman, die enkele solo’s ten gehore bracht, en ook Marga Kool op de piano begeleidde als zij gedichten voordroeg.

De samenwerking met Gezinus blijkt zich breder uit te strekken dan alleen deze avond. In 2019 werd in Den Ham en in Vroomshoop de muzikale vertelling ‘Droom de dag’ opgevoerd, over de sage van de Groene Jager. Alle teksten daarvoor waren geschreven door Marga Kool en alle muziek door Gezinus Veldman. De samenwerking beviel zo goed dat op 19 mei in Hoogeveen ‘Het lied van de Vrijheid’ zijn première beleeft, waar ze beiden volop aan bijdragen.

Ook in Vroomshoop staat, in samenwerking met de Stichting Levend Vroomshoop, een theaterproductie op stapel, met als titel ‘Steen voor Steen’. Deze opvolger van de succesvolle theaterproductie De Winterkraaien zal op vrijdag 30 september voor het eerst worden opgevoerd in de theaterzaal van Het Punt. Op 1, 14 en 15 oktober zijn ook voorstellingen gepland. Daar waar De Winterkraaien de armoedige leefomstandigheden van de veenarbeiders als thema had, ligt bij Steen voor Steen het accent meer op de grote standsverschillen, die er vroeger in deze veenstreek waren, en hoe de maatschappij de afgelopen eeuw veranderd is.

Zo werd het, ondanks het ontbreken van films en foto’s, toch een mooie avond. De avond kreeg nog een perfecte afsluiter, toen Marga Kool bekendmaakte dat iedereen een exemplaar van haar boek ‘Lieve schat, waar heb je het over’ gratis mee naar huis mocht nemen.

Thuus komm’n met Alberto Stegeman
De Bibliotheek Twenterand en Levend Vroomshoop organiseren op vrijdagavond 27 mei de derde avond in het kader van ‘Thuus komm’n. Dan is oud-Vroomshoper Alberto Stegeman te gast. Die avond wordt muzikaal opgeluisterd door diverse onderdelen van De Harmonie Vroomshoop.
Kaartjes à € 12,50 voor deze avond zijn te verkrijgen per mail (info@levendvroomshoop.nl ) , per telefoon (0546-642191), of via de website van www.bibliotheektwenterand.nl

Steen voor Steen
Ook kan alvast een stoel worden gereserveerd voor Steen voor Steen. Deze theaterproductie kost € 18,50 incl. programmaboekje. Mail naar info@levendvroomshoop.nl

Deel dit bericht