schilderij gerrit gerrits - jan jaap de jager

19e Winterkraaien UITGESTELD

In de periode van 2016 tot en met 2020 organiseerde de Stichting Levend Vroomshoop liefst 18 keer de theatervoorstelling De Winterkraaien. Zes keer vond dat plaats in theater de Voorveghter te Hardenberg en twaalf keer in theater Het Punt te Vroomshoop. Meer dan 6000 mensen bezochten de voorstelling, sommigen meerdere malen.

De voorstelling liet het zware leven zien van zeven winterkraaien, zeven veenarbeiders die in 1896, na gedane arbeid in het immense veengebied tussen Sibculo en de Lemelerberg, verdronken in de koude vaart nabij Beerzerveld, als ze bij een heftige storm proberen over te varen naar hun armoedige huizen aan de overkant.
Thea Kroese liet de verhalen van deze zeven mannen en hun gezinnen herleven, tegen de achtergrond van prachtige filmbeelden. Het Chr. Mannenkoor Vroomshoop, bas-bariton Nanco de Vries en Geerhard Abma op bugel lieten op indringende wijze de muzikale vertolking beleven van het bekende boek van Aar van de Werfhorst over De Winterkraaien. Dirigent en componist Gezinus Veldman schreef alle muziek en leverde een topprestatie door dit alles in een aangrijpende voorstelling van anderhalf uur samen te brengen. De stem en het geluid van de regio klonk volop door in deze dramatische voorstelling.

In 2020 stopte de reeks van 18 voorstellingen. Maar al heel lang leefde de wens ook een akoestische versie van De Winterkraaien mogelijk te maken, omdat dan immers het machtige geluid van het Vroomshoopse mannenkoor volledig tot zijn recht komt.
Daarom heeft Levend Vroomshoop besloten nog één keer op herhaling te gaan met deze voorstelling, waarbij koor en solisten weer van de partij zijn. Deze keer in de provincie Drenthe, in Hoogeveen dat immers ook ontstaan is in de veentijd, in het hoge veen. Ook in die omgeving zullen bezoekers het verhaal herkennen. De entree bedraagt € 15,00. Kaarten zijn nu al te reserveren door een mail te sturen naar info@levendvroomshoop.nl

Helaas is door ziekte bij de uitvoerenden de in februari geplande uitvoering tot nader order uitgesteld. De hoop is nu dat in de herfst van 2024, of in begin 2025 de voorstelling alsnog kan worden uitgevoerd. Reserveren blijft ondertussen gewoon volop mogelijk!

Deel dit bericht