vertellingen bij de sluis-3

Verhalenpicknick aan de Sluis in Vroomshoop

Achttien enthousiaste leerlingen van groep 5 en 6 van de Willibrordusschool kwamen op 7 mei 2019 naar de verhalenpicknick bij Sluis V aan het Zwolsekanaal te Vroomshoop. John de Vries van Levend Vroomshoop had alles in gereedheid gebracht en Thea Kroese had eerst op school samen met de kinderen het lunchpakket klaargemaakt. Alle lunchgerechten in de rode zakdoek hadden een verhaal, waarop de kinderen reageerden met: “Nee toch, dat wisten we niet. O, dus daarom zitten er krenten in geboortebrood. O, dus zo is ontdekt hoe je kaas kunt maken”.

Toen naar het monument ‘De Oorsprong’ op de Sluis. John nam de leerlingen mee in het verhaal over het ontstaan van Vroomshoop, het graven met de schop, het harde leven. Hij liet ze meevaren op de turfschepen die toen de kanalen gingen bevaren. Een geschiedenisles, die ze nooit zullen vergeten.

Thea vertelde haar droom over hoe de kinderen er vroeger uitzagen, hoe ze leefden en hoe verhalen vertellen de enige manier was om kennis door te geven. Voor deze kinderen onvoorstelbaar. Er waren dus geen kranten, smartphones, geen tv, enz. Best goed om je dat eens te realiseren. Als vinken luisterden deze jongens en meisjes naar de sage van de jager die ooit hier zou hebben gewoond en ook zijn steentje bijdroeg aan een betere leefwereld in ons dorp. Of was dat ook een droom?

Na samen te hebben gegeten van de lunchgerechten (o.a. echte boekweitpannenkoeken zoals de kanaalgravers ze vroeger ook aten) wandelde John al vertellend rond met de kinderen langs het infobord en de imposante sluisdeuren. Zwaaiend met het appeltje in de hand namen ze afscheid. Eentje vroeg nog wanneer de volgende buiten-geschiedenisles zou zijn. Dat is toch een goed teken of niet?

Deel dit bericht