kei

Steen voor Steen, opvolger van De Winterkraaien

Liefst 18 keer werd de theatervoorstelling De Winterkraaien uitgevoerd, 12 keer in het theater van Het Punt te Vroomshoop, 6 keer in theater De Voorveghter in Hardenberg. Mede vanwege corona kwam een verder vervolg vooralsnog niet meer in beeld.

De tijd werd wel benut een nieuwe theaterproductie te ontwikkelen. Veehouder Jans Kamphuis vond op zijn land aan de Fortwijk een halve kei, en later, verderop nog een halve kei. Die bleken wonderwel op elkaar te passen, bij elkaar te horen. Dit gegeven vormt de basis van een nieuwe theaterproductie, die hopelijk op 30 september in première gaat in Het Punt te Vroomshoop. Ook zijn alvast 1, 14 en 15 oktober gereserveerd.

Het verhaal gaat deze keer niet over veenarbeiders (winterkraaien), maar gaat in op de standsverschillen die zich in onze veenstreek vele decennia lieten voelen. Het verhaal begint omstreeks 1900 als de klassenverschillen nog heel sterk zijn. De scheidslijnen waren scherp tussen boeren en knechten, zand en veen, rijk en arm. In onze huidige tijd zijn die veel minder aanwezig. Dat wordt ook in de theaterproductie duidelijk als het eind van de voorstelling nadert.

Net als bij De Winterkraaien berust de muzikale leiding bij Gezinus Veldman, en zal Thea Kroese de vertellingen doen. Het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop werkt ook weer mee. Maar er zijn ook nieuwe gezichten, want de violist Hrayr Ter-Sargsyan zorgt voor de muzikale intermezzo’s, evenals een dameskwartet en bariton Albert Wessels. Alle teksten zijn geschreven door Marga Kool (die u trouwens kunt ontmoeten op 25 maart a.s. in ons drieluik Thuus komm’n).

De kaarten zijn natuurlijk nog niet gedrukt, het mannenkoor moet alle muziek nog instuderen, maar toch kunnen er al kaarten worden gereserveerd. Die kosten € 18,50 inclusief programmaboekje. Stuur daartoe een mail naar info@levendvroomshoop.nl

Deel dit bericht