Cor van Dam_juni 2024

Gepassioneerde modelbouwer Cor van Dam wil oud-Vroomshoop laten herleven.

Medio december van dit jaar is er een jubileumexpositie van de dan 15-jarige stichting Levend Vroomshoop gepland. Deze stichting houdt zich bezig met historie, cultuur en educatie in het Kanaaldorp en heeft de afgelopen jaren tal van activiteiten ontwikkeld. Voorafgaande aan de oprichting werd in 2009 een massaal door jong en oud bezochte expositie over de historie van het toen 150-jarig Vroomshoop gehouden. Dat gebeurde onder de uitdagende titel ‘Bekiek het maar’ in de toenmalige hervormde kerk aan de Hoofdstraat in Vroomshoop.

Expositie gaat op herhaling

Van woensdag 11 december tot en met zaterdag 14 december 2024 is er een bezienswaardige opvolger van ‘Bekiek het maar’  in hetzelfde gebouw, dat nu kerkelijk centrum Het Anker van de protestantse gemeente te Vroomshoop heet. Op een steenworp afstand bevindt zich in noordelijke richting het brandweermuseum, dat dankzij noeste vrijwilligers net als in 2009 ook gelijktijdig met de expositie van Levend Vroomshoop geopend is. Het brandweermuseum kent dan zelfde openings- en bezoektijden.

Terug naar de roots en vrije tijd

Een van de actieve deelnemers aan de expositie van Levend Vroomshoop is Cor van Dam (67) uit Vroomshoop-Oost.  Sinds enige tijd is de oud-inwoner van Vriezenveen en Daarlerveen samen met zijn in Vroomshoop geboren en getogen echtgenote Gerrie Postma vanuit Zwolle teruggekeerd in het gebied van hun beider roots. Het wonen aan de rand van de nieuwe buurt bevalt Cor en Gerrie goed. Na zijn pensionering als facilitair manager bij gezondheidsinstellingen en scholen in het voortgezet onderwijs, is er voor Cor vrije tijd gekomen. Die wordt onder meer ingevuld met biljarten, wandelen, fietsen, in de tuin werken, reizen en last but not least de modelbouwhobby.

Al jong modelbouwer geworden

Op 7-jarige leeftijd kreeg Cor van Dam op zijn verjaardag een Trix startset met een stoomlocomotief en enkele wagons cadeau en toen  is eigenlijk de modelbouwer in hem geboren. Dat werd in de loop van jaren steeds meer uitgebreid. Vanuit Levend Vroomshoop werd Cor gevraagd een bijdrage te leveren aan de jubileumexpositie door een gedeelte van het vroegere Vroomshoop op schaal na te bouwen. Cor zei daar onlangs “Ja” op en sindsdien is hij vrijwel dagelijks met deze gigantische klus op de zolder van zijn woning in Vroomshoop-Oost aan de slag. Op die zolder wordt een indrukwekkende maquette gebouwd met alle door de jaren heen door Cor opgedane kennis, ervaring en met de laatste modelbouwtechnieken. We bezochten Cor van Dam aan de Citroenkruid in Vroomshoop-Oost en blikten met hem vooruit op zijn opzienbarende aandeel in de komende expositie van Levend Vroomshoop.

Wat ga je specifiek maken?

“Op een maquette verrijzen een aantal markante en historische gebouwen en bruggen langs of in de buurt van het kanaal Almelo-De Haandrik. Oud-Vroomshoop herleeft met interessante panden zoals de Boerenbond, het oude postkantoor, kerken, de molen van Keddeman, fabrieken,  het station en de Puntbruggen. Op elektronische wijze worden zoveel mogelijk auto’s, treinen, fietsen en ga zo maar door met personen bewegend in beeld gebracht.”

Doe je deze megaklus oftewel dit monnikenwerk alleen of krijg je hulp?

“Mijn  inschatting is dat er voor het bouwen en creëren van de beoogde modules zo’n 500 tot 600 werkuren nodig zijn. Voor iemand alleen wordt dit teveel. Gelukkig zijn er al enkele plaatsgenoten, die mij de helpende hand toesteken. Maar er zijn er nog meer nodig. Het is toch prachtig mee te bouwen aan een onvervalst stukje markante historie van Vroomshoop?  Ik hoop dat er hobbyisten zijn in Vroomshoop en omgeving, die net als ik echt iets hebben met modelbouw. Op voor hen gunstige momenten kunnen ze dan helpen met de modelbouw van oud-Vroomshoop. Desgewenst kunnen hobbyisten bij henzelf thuis aan de onderdelen werken. Dat kunnen we onderling afstemmen. Wie  durft deze mooie uitdaging aan? Er kan gemaild worden met mijn Emailadres cor.vandam56@gmail.com en er wordt nader contact opgenomen, doen!”

Tot slot, wil je in deze modelbouw samen met anderen nog meer gaan doen?

“Een hobby en een passie gaan goed samen, is mijn ervaring. Het is mijn droom om de komende tijd na de expositie van levend Vroomshoop met meerdere hobbyisten demontabele maquettes op de schaal van 1:87 scenes en streken in Twente, Salland, en het Vechtdal te gaan bouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Brink en het Eerderachterbroek in Den Ham, het station en de molen in Vriezenveen. Dan denk ik daarnaast ook aan de veenafgravingen in dit gebied, de Engbertsdijkvenen, het klooster in Sibculo en meer in deze tijd aan de Hellendoorn Rally. Ook het in beeld brengen van tradities in deze streek, zoals de paasvuren en de midwinterhoornblazers behoort tot de mogelijkheden. We kunnen met de maquettes de boer op, richting beurzen, scholen, buurthuizen of campings. Zover is het nog niet en eerst gaat alle tijd en energie naar het realiseren van de maquette van oud-Vroomshoop voor de expositie in december aanstaande. Dat is een hele mooie uitdaging, die ik graag met anderen aanga.”

Bron: de Week van Twenterand

 

 

Deel dit bericht