DSC00541 (2)

De laatste vlucht van “De Winterkraaien”

De laatste vlucht van ‘De Winterkraaien’ op 4 oktober in Hoogeveen.

Als je goed luistert hoor je de aanzwellende roep van de Winterkraaien in het hoogveen tussen Drenthe en Twente steeds luider klinken. Het is een herkenbare echo uit het roemruchte verleden.

Aar van de Werfhorst, schrijver van het boek ‘de Winterkraaien’, hoorde, als hij bij zijn grootouders logeerde, vaak het verhaal over vijf veenarbeiders waarvan er twee verdronken. In zijn verbeelding waren het geen twee maar zeven veenarbeiders. Zeven mannen met zware stobben om de nek, zeven doorleefde levensverhalen. Ze werden Winterkraaien genoemd.

Meer dan een eeuw geleden raasde er een zware storm over het vlakke en verlaten veenland tussen Bergentheim en Vroomshoop. De regen viel met bakken uit de lucht. Doorwerken was geen optie meer. Terug naar huis dan maar. De veenarbeiders probeerden met een bootje de ruwe vaart tussen Beerzerveld en Geerdijk over te steken om naar hun armoedige huizen te gaan in Magele, een buurtschap nabij Den Ham. Door de storm sloeg echter het gammele bootje om en twee van de vijf mannen verdronken jammerlijk in het diepe, zwarte water. Met veel moeite werden de anderen gered. De nabestaanden van de Winterkraaien wachtte vaak een droevig lot. Zonder inkomen moesten de vrouwen met hun vaak kinderrijke gezinnen zien rond te komen. Dit is het verhaal van tragisch menselijk verlies, maar ook van onderlinge lotsverbondenheid en veerkracht van de bewoners van het veengebied eind negentiende eeuw.

De stichting Levend Vroomshoop heeft het in 2016 aangedurfd om dit verhaal op te pakken en om te laten zetten in een theatervoorstelling. Liefst 18 keer werd het melancholieke levensverhaal van ‘De Winterkraaien’ over het voetlicht gebracht. Dat gebeurde twaalf keer in Het Punt in Vroomshoop en zes keer in de Voorveghter in Hardenberg. Met groot succes, want maar liefst 6000 mensen hebben de voorstellingen bijgewoond. Op zich niet verwonderlijk, want menigeen zal er zijn of haar eigen voorgeschiedenis in herkennen.

De afgelopen vier jaren was het even stil geworden rondom de Winterkraaien. Toch zullen zij binnenkort nog éénmaal ‘vliegen’. Maar dan wel in een akoestische versie, waarbij de pakweg 80 stemmen van de leden van het uitvoerende Christelijk Mannenkoor optimaal zullen weerklinken.  Thea Kroese uit Vroomshoop vertelt tijdens de uitvoering op indringende wijze de verhalen over de Winterkraaien. Gezinus Veldman speelt piano en dirigeert het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop. Ook is door deze bekende Vroomshoopse musicus Gezinus Veldman, die tevens bekend is als dirigent van mannenkoren in Hoogeveen en Ommen, de indrukwekkende muziek voor ‘De Winterkraaien’ gecomponeerd. Bas-bariton Nanco de Vries en Geerhard Abma op bugel zorgen tevens voor een professionele muzikale inbreng.

Het ook in Hoogeveen en omgeving zeker herkenbare verhaal van ‘De Winterkraaien’ komt in liedteksten van het duo Gerrit Dannenberg en Arie Jansen tot leven. De begeleidende beelden op het scherm zijn van John Mulder uit Vroomshoop en dragen ook zeker bij aan een tot de verbeelding sprekende akoestische uitvoering. De Vroomshoper Henk Nieboer is de voice-over.

Wanneer: vrijdag 4 oktober 2024;                                                                                                                                                                                         

Waar: De Goede Herderkerk, Lomanlaan 2 in Hoogeveen;

Aanvang: 20.00 uur (zaal geopend vanaf 19.15 uur);

 

Kaarten à € 17,50 p.p. (inclusief programmaboekje) te bestellen via: info@levendvroomshoop.nl  o.v.v. volledige adresgegevens.

Deel dit bericht