Tentoonstelling Wederopbouw

Tentoonstelling Wederopbouw

Tentoonstelling over de wederopbouwtijd

Op vrijdag 8 februari opent de brede school Kadans officieel haar deuren voor het grote publiek. De school is dan al een maand in vol bedrijf, maar nu kunnen ook de bewoners van Vroomshoop en ommelanden een kijkje in de school nemen. Bij de officiële opening wordt ook het sgraffito kunstwerk onthuld, dat bij de entree van de school is geplaatst. Het kunstwerk had eerst een plaats in de buitenmuur van de gemeentelijke gymzaal bij het voormalige MCC, en is gemaakt door wijlen Alfred van Werven.

De sgraffito is van de sloop gered, omdat het als een belangrijk symbool wordt gezien van de wederopbouwtijd van Vroomshoop na de Tweede Wereldoorlog. Aan die wederopbouw heeft de stichting Levend Vroomshoop de tentoonstelling ‘Het hart van Vroomshoop klopt!’ gewijd.

De tentoonstelling is te bezichtigen in het grand café van activiteitencentrum Het Punt van dinsdag 12 tot en met vrijdag 15 februari, elke dag van 10 – 12, 14 – 16, en 19 – 21 uur. In drie fases is te zien hoe Vroomshoop zich in de loop der tijd ontwikkelde.

  1. De periode voor de oorlogsjaren, waarin grote delen van Vroomshoop nog woest en ledig waren. Aan de westkant van de spoorlijn was nagenoeg geen enkele bebouwing te bespeuren.
  2. De tweede helft van de 20e eeuw, waarin de wederopbouwwijk tussen de Hammerweg en de Julianastraat ontstond: van Wilhelminastraat tot Irenestraat. De tijd waarin het MCC met zijn befaamde muziekkoepel werd gebouwd. De tijd dat de sportvelden nog midden in het dorp lagen. De tijd waarin op de plek van het gemeentehuis dat er nooit kwam, het gereformeerd centrum Irene werd gebouwd. De tijd dat sporthal De Stobbe werd gebouwd en ook Flierborgh en Linderborgh werden gerealiseerd.
  3. Vervolgens de periode in het begin van de 21e eeuw, na het ontstaan van de gemeente Twenterand (het resultaat van de samenvoeging van de gemeenten Den Ham en Vriezenveen). Het MCC en de Stobbe verdwenen, maar Het Punt verrees. De tijd waarin ook het nieuwe gezondheidscentrum werd gerealiseerd en de brede school Kadans werd gebouwd.

Wat zal de toekomst brengen? Verhuist het winkelgebied Linderflier naar het centrum? Wat gebeurt er met de oude bibliotheek, de oude mavo, de Kennedyschool en school Linde? Hoe ontwikkelt zich Vroomshoop-Oost? Daar wijden we misschien over 10 jaar weer een tentoonstelling aan!

Deel dit bericht